Promenera, fotvandra eller springa kort eller långt? Ja, det finns lite för alla i Skinnskatteberg och här är ett axplock:

Strandpromenaden. Efter Nedre Vätterns strand i tätorten går vår fina strandpromenad som även har belysning kvällstid. Utefter strandpromenaden finns två stationer med träningsredskap som är enkla att använda. Strandpromenaden är ca 5 km tur och retur.

Bruksrundan går centralt i Skinnskatteberg och är ca 3 km lång. Här får du lära dig om Brukets historia och om flermålsanpassat skogsbruk och hållbart vattenbruk. På Herrgårdsbryggan längs Hedströmmen så får du också lära dig om de 17 globala målen för en hållbar utveckling. En lärorik runda! Mer information finns på plats på hotellet.

Bruksleden är 25 mil lång och indelad i 27 etapper från Västerås i söder och går igenom Skinnskatteberg till Avesta i Dalarna. Leden passerar ett omväxlande natur- och kulturlandskap där små brukssamhällen med spännande historia och många sevärdheter utgör karakteristiska inslag. För varje etapp finns karta och etappbeskrivningar som du kan hitta på Bruksledens hemsida https://www.bruksleden.se/

Geologislingan tar med dig på en resa i inlandsisens spår. Genom de 30 olika etapperna går färden mot isdeltan, åsryggar, dödisgripar och mycket mer. Slingan är 11 mil lång men du bestämmer själv resans längd och vi kan lova att efter en promenad i terrängen så kommer du se landskapet med nya ögon. Du kan också färdas med bil eller cykel men väl framme bör du ta dig ut i markerna för att se lämningarna. Du kan även färdas längs Geologislingan med häst och från Riddarhyttan utgår guidade turer med islandshästar ( http://www.forsenislandshastar.se). Du kan även boka en guidad tur på en del av Geologislingan.

Ormdalsstigen ligger i Baggådalen och är en ca 6 km lång rundslinga. Den är en del av Geologislingan. Orienteringstavlor berättar om områdets naturförhållanden och historia. Klicka här för mer information och karta

Sen har vi Borntorpets elljusspår (3 km långt) som finns centralt i Skinnskatteberg där du kan promenera, springa eller åka skidor på vintern. Från hotellet till Borntorpet så tar det ca 3 minuter med bil eller 15-20 minuter om ni väljer att promenera.

Vi rekommenderar att ladda ned appen "Naturkartan" där många av dessa leder finns eller kolla in deras hemsida https://www.naturkartan.se/sv/skinnskatteberg

Glöm inte att vi kan fixa lite matnyttigt att ta med på rundan som t.ex. smörgåsar, dryck, frukt och annat smått-i-gott-gott.