Se & Göra

FRISKLUFTSLIV! 

Trädgårdsutsikt från Brukshotellets terrass

Naturen runt hörnet

Ta steget ut från hotellet och du har 13,000 kvadratmeter trädgård och skog på en lummig kulle mitt i Skinnskatteberg! Hyr en cykel och se Skinnsberg på två hjul! Ta en nypa frisk luft på Strandpromenaden eller fotvandra på Bruksleden? Meta eller flugfiska? Ta en löptur eller åk skidor på vintern. Spela fotboll, kubb, badminton och krocket eller grilla i Brukshotellets stora trädgård. Simma i Skärsjön på sommaren och åk i hotellets pulkabacke på vintern. Kom själv eller med familj och hund om ni har och njut av vårt stora utbud av FRISKLUFTSLIV! 

Hyr cykel

Gör en insats för både hälsa och miljö och hyr en cykel och se natursköna Skinnskatteberg på två hjul.

cykel brukshotellet

Hyr cykel

Varför inte hyra en cykel på Brukshotellet och se Skinnskatteberg på två hjul? Vi har ett litet stall av cyklar som kan hyras på dag- eller veckobasis av hotellgäster. Cykeln är treväxlad, har punkteringsfria däck, pakethållare och självklart utrustad med miljövänlig och dynamo drivet lyse fram och bak. Kombinationslås och hjälm ingår. Kanske besöka vår fantastiska badplats Skärsjön? Där kan ni kan ligga på sandstrand, gräsmatta eller klipphäll och hoppa i klart och svalkande vatten. Vid Skärsjön finns omklädningshytter, WC, bryggor, hopptorn och beachvolleybollplan. Ligger på cykelavstånd ca 4 km från Brukshotellet. På vägen till Skärsjön kan ni titta in hos prisbelönta Kolarbyn Ecolodge. Vill du ha lite tuffare utmaningar så ta då med dej din mountainbike och testa Masbo rundorna, fyra olika rundor mellan 2.4 och 5,8 km i närheten av tätorten. Du behöver en bra mountainbike som minst har en dämpad framgaffel. Den längsta rundan – längs åt sydväst har en vacker sträckning längs Skärsjöns östra kant. Brukshotellets ägare brukar också löpa denna sträcka! Klicka här för karta Eller så kan du test den långa Grusrundan på 8,7 mil. Denna tur tar er runt Skinnskattebergs kommun på grusvägar och en välpreparerad banvall genom ett böljande skogslandskap längs sjöar och igenom vackra bruksmiljöer. Här ska du helst ha en MounTainBike (MTB) eller Cyclocross för att maxa upplevelsen. Det går också att ta sig runt på en vanlig cykel. Grusvägarna tar dig ut till mer ensliga plats jämfört med de asfalterade vägarna och närmare natur, djur och fåglar. Längs turen finner du många fina platser för picknick och grillning. Ladda ned appen "Naturkartan" (se mer info nedan) eller Klicka här för karta Ladda ned appen "Naturkartan" och välj Västmanlands län och sedan Skinnskatteberg och du har lättillgängliga kartor i mobilen! Klicka här för att komma till Naturkartans hemsida https://www.naturkartan.se/sv/skinnskatteberg Glöm inte att vi kan fixa lite matnyttigt att ta med på rundan som t.ex. smörgåsar, dryck, frukt och annat smått-i-gott-gott.

  • article

Fiske

Gångavstånd till fiskekort, fisketips och fisk

Fiskebild

Fiske

Skinnskattebergs tätort och Brukshotellet Skinnsberg är omgärdat av Vätternsjöarna, Övre Vättern och Nedre Vättern, så du har gångavstånd till att fiska gädda, abborre och gös. Det finns 244 sjöar och vattendrag i fiskekommunen Skinnskatteberg och det finns lite för alla från enkelt mete till flugfiske i Hedströmmen. Ädelfisk finns i ett 40-tal sjöar. Fiskekort och fisketips finns bland annat på Runes Cykel & Sport, +46 (0)222 101 62, som ligger centralt i Skinnskatteberg ca 600 meter från Brukshotellet. Runes har ett stort och brett sortiment av fiskeutrustning och sportfiskeprylar och här kan du också få bra fisketips. Fiskekort kan även köpas på ICA som ligger ca 300 meter från Brukshotellet. Sjöarna sköts om och disponeras av fiskevårdsföreningar eller privata företag och Svea Skog, som har ett kontor ca 30 meter från Brukshotellet, disponerar många av dessa sjöar. Brukshotellet Skinnsberg har också ett samarbete med en av dessa fiskevårdsföreningar, FK Aspen, som har hand om Tonsjöarna som ligger ca 10 minuter från hotellet. För att fiska i Tonsjöarna behöver du vara medlem i fiskeklubben. Klicka in på deras hemsida och kika ifall du är intresserad https://www.svenskalag.se/fkaspen

  • article

Vandring

vandring bild

Promenera, fotvandra eller löptur?

Promenera, fotvandra eller springa kort eller långt? Ja, det finns lite för alla i Skinnskatteberg och här är ett axplock: Strandpromenaden. Efter Nedre Vätterns strand i tätorten går vår fina strandpromenad som även har belysning kvällstid. Utefter strandpromenaden finns två stationer med träningsredskap som är enkla att använda. Strandpromenaden är ca 5 km tur och retur. Bruksrundan går centralt i Skinnskatteberg och är ca 3 km lång. Här får du lära dig om Brukets historia och om flermålsanpassat skogsbruk och hållbart vattenbruk. På Herrgårdsbryggan längs Hedströmmen så får du också lära dig om de 17 globala målen för en hållbar utveckling. En lärorik runda! Mer information finns på plats på hotellet. Bruksleden är 25 mil lång och indelad i 27 etapper från Västerås i söder och går igenom Skinnskatteberg till Avesta i Dalarna. Leden passerar ett omväxlande natur- och kulturlandskap där små brukssamhällen med spännande historia och många sevärdheter utgör karakteristiska inslag. För varje etapp finns karta och etappbeskrivningar som du kan hitta på Bruksledens hemsida https://www.bruksleden.se/ Geologislingan tar med dig på en resa i inlandsisens spår. Genom de 30 olika etapperna går färden mot isdeltan, åsryggar, dödisgripar och mycket mer. Slingan är 11 mil lång men du bestämmer själv resans längd och vi kan lova att efter en promenad i terrängen så kommer du se landskapet med nya ögon. Du kan också färdas med bil eller cykel men väl framme bör du ta dig ut i markerna för att se lämningarna. Du kan även färdas längs Geologislingan med häst och från Riddarhyttan utgår guidade turer med islandshästar ( http://www.forsenislandshastar.se). Du kan även boka en guidad tur på en del av Geologislingan. Ormdalsstigen ligger i Baggådalen och är en ca 6 km lång rundslinga. Den är en del av Geologislingan. Orienteringstavlor berättar om områdets naturförhållanden och historia. Klicka här för mer information och karta Sen har vi Borntorpets elljusspår (3 km långt) som finns centralt i Skinnskatteberg där du kan promenera, springa eller åka skidor på vintern. Från hotellet till Borntorpet så tar det ca 3 minuter med bil eller 15-20 minuter om ni väljer att promenera. Vi rekommenderar att ladda ned appen "Naturkartan" där många av dessa leder finns eller kolla in deras hemsida https://www.naturkartan.se/sv/skinnskatteberg Glöm inte att vi kan fixa lite matnyttigt att ta med på rundan som t.ex. smörgåsar, dryck, frukt och annat smått-i-gott-gott. 

  • article

Lämna din e-post så kontaktar vi dig!


You are now subscribed